Bidden en Werken
Bidden en Werken is een tentoonstelling over het leven en werk van de Cisterciënzer monniken in Oost-Zeeuws-Vlaanderen. De expositie beslaat de periode 1183-1645. Toen de staatsen Hulst innamen werden alle religieuze bezittingen geconfisqueerd. Hoe ontstond deze succesvolle orde, hoe verspreidde zij zich over West-Europa, hoe zagen abdijen eruit, hoe was de dagindeling van de monniken? En hoe zag de regio er in die eeuwen uit na telkens weer stormvloeden, inundaties en inpolderingen? Enkele in deze streek geboren abten van Ten Duinen worden voorgesteld. Er is aandacht voor het Hof te Zande te Kloosterzande. En wat betekende die geheimzinnige ingemetselde tijdcapsule in het kerkje? U kunt de tentoonstelling gratis bezoeken t/m 7 januari 2024.
Tentoonstellingen door de jaren heen
-
Expositie Gerard van der Salm22-07-2023 - 18-09-2023
Onder ruime belangstelling is op zaterdag 22 juli de schilderijen tentoonstelling van Gerard van der Salm ( vrijwiller museum Hulst ) geopend. De expositie is te bezichtigen tot 18 september en is gratis toegankelijk.
-
De sublieme natuur van Indonesië05-03-2023 - 02-07-2023
Willem Imandt Zeeuws-Vlaamse schilder (1882 - 1967)
Willem Imandt werd in 1882 geboren als oudste zoon van de hoofdonderwijzer in St. Jansteen. Hij toonde al vlug artistieke inslag. In 1908 solliciteerde hij op een onderwijzersbaan in Nederlands Indië. Uit deze tijd stammen zijn eerste Indische doeken, waarna er nog vele volgden.
-
Zeeland en de kracht van water07-04-2023 - 05-06-2023
Foto expositie van Freddy Dirickx van de Oost-Zeeuws-Vlaamse kust. In Hulst waar hij gevestigd is, is hij altijd bezig zichzelf verder te ontwikkelen en te specialiseren. Zijn stijl is omschreven als creatief, leuk, aantrekkelijk en artistiek. Voor museum Hulst heeft Freddy de kracht van het water vastgelegd.
Bekijk het boekje
-
" Waor moen'k zain "07-01-2023 - 26-02-2023
1968 - 2023 : AHC DE VOSSEN 55 JAAR
Vanaf 7 januari t/m 26 februari was er in Museum Hulst 's-Landshuis een carnavalstentoonstelling te zien. Deze was ingericht ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van de stichting AHC De Vossen. De expositie heet "Waar moen'k zain", dit is het thema van de carnavalsweek . Naast de vele themaborden zijn er allerlei attributen te zien van de prinsen en van de twee keizers. Natuurlijk hun steek, hun borstschild en hun medailles, maar ook hun scepter. Deze liet elke prins vervaardigen bij een lokale kunstenaar. Al met al en vrolijk en kleurrijk geheel. In een boekje (te koop voor 5,-) is een overzicht te zien van tal van carnavalsgebruiken.
Bekijk het boekje
-
Aquarellen van Maryam16-12-2022 - 24-02-2023
Zij is geboren in Teheran en is 3,5 jaar geleden gevlucht naar Nederland. Na bijna 3 jaar AZC periode woont ze nu in Hulst. Na haar middelbare school is zij begonnen met schilderslessen. Ze is geïnspireerd door Mahmoud Farhchiaan, een meester in Perzische schilderminiaturen waar Maryam ook enkele lessen van heeft gekregen. Mohammad Yazdchy is voor langere tijd haar docent geweest, waarvan ze vooral de techniek van aquerel en het werken met zwarte pennen (in houtskool uitgevoerd) heeft geleerd. Na de vlucht uit Iran had ze weinig motivatie om weer te gaan schilderen maar inmiddels heeft ze de draad weer opgepakt. Haar werken zijn afgeleid van foto's waar ze een goed gevoel bij heeft. Dit varieert van landschappen tot stadsgezichten en bloemen.
Bekijk het boekje
-
De Keure van 124211-06-2022 - 31-12-2022
Rechten en plichten in de Vier Ambachten
De eerste tijdelijke wisseltentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met De Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten en gaat over de Keure van 1242. De keure werd uitgevaardigd door graaf Thomas en gravin Johanna. Het was een soort grondwet voor het gebied De Vier Ambachten: het platte land rondom Hulst, Axel, Assenede en Bouchoute, alle gelegen in het graafschap Vlaanderen. Een aantal fiscale, bestuurlijke en juridische aspecten komen aan bod: cijns betalen, benoeming en functioneren van baljuws, onderbaljuws en schepenen, straffen voor verschillende misdrijven en erfrecht. Daarnaast zijn er bepalingen opgenomen over waterschapszaken: onderhoud en herstel van dijken, waterlopen en sluizen. Er is enige aandacht voor de bestuursstructuur in de tijd van De Vier Ambachten en nadien, in de Franse tijd. De tentoonstelling zal aandacht besteden aan diverse facetten van deze keure. Aan de hand van authentieke documenten, landkaarten, citaten en diverse voorwerpen zal getracht worden een tijdsbeeld te schetsen. Boekjes over de Keure zijn nog te koop.
Bekijk het boekje
-
Afscheid van een monument15-04-2022 - 31-05-2022
Afscheid van een gebouw en zijn objecten:
Sinds 1979 is het gebouw Steenstraat 28 in gebruik als museum. Een fraai momument uit de 14e eeuw met een interessante historie waarin de ontwikkeling van Hulst wordt gereflecteerd. Vanwege het afscheid van dit gebouw en de verhuizing naar het nieuwe museum Hulst is een boekje uitgebracht met herinneringen aan het gebouw, de inrichting en hoe het een museum werd, zie bijgaande uitgave.
Bekijk het boekje
-
Spoorloos, 150 jaar trein en tramVanaf 5 juni 2021
We herdenken dat 150 jaar geleden, de spoorlijn Mechelen-Terneuzen werd geopend, met stopplaatsen in Hulst, Axel en Sluiskil. In 1902 kwam de tramlijn van het station in Hulst naar Walsoorden. En van daaruit kon men richting Zaamslag, Axel, Terneuzen en met de veerpont naar de overkant.
De treinverbinding bestond 80 jaar, van 1871 tot 1951, en de tramverbinding een kleine 50 jaar, van 1902 tot 1950.
Van de vroegere trein- en tramverbindingen is helaas weinig meer te zien. Hier en daar wat resten van spoorrails, een enkel gebouw en het fietspad dat over de oude spoorbaan naar St. Niklaas leidt.
De historie van de trein- en tramlijn zijn beschreven in een boekje (64 pag.) dit is hieronder bijgevoegd.Bekijk het boekje
-
De Laatste Boerenbruiloft06-06-2020 - 05-11-2020
In samenwerking met de Stichting Boerenbruiloft heeft museum Hulst een expositie ingericht ter gelegenheid van 47 jaar Boerenbruiloft. Vanwege de coronamaatregelen is deze expositie later maar tevens langer tentoongesteld. Bij binnenkomst herkende je direct de gebruiken van "47 jaar Boerenbruiloft". Voor de belangstellenden bestond de mogelijkheid een boerenbruiloft foto te maken achter een voorzetbord en de kinderen konden een leuke kleurplaat of trekpop meenemen.
Bekijk het boekje
-
Bezetting en bevrijding6 juli 2019 - 11 november 2019
Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding heeft museum Hulst een expositie ingericht. Het gaat over bezetting en bevrijding van Hulst en omstreken. Er zijn afbeeldingen van de kapotgeschoten torenspits van de basiliek, een lijst met oorlogsslachtoffers in Hulst en Hontenisse. Op 31 augustus is een expositie ingericht in een container op de dijk bij Terneuzen. Dit ter gelegenheid van de start van de herdenking 75 jaar vrijheid in Nederland.
Bekijk het boekje
-
Kornelis Jacobus Huineman30 maart 2019 - 30 juni 2019
Een grote expositie van de werken van K.J. Huineman. Bij leven deurwaarder te Terneuzen. Actief in het verzet en gepassioneerd tekenaar en schilder van de Basiliek en straatjes in Hulst. Ter gelegenheid van het bevrijdingsevenement in Terneuzen is in de Passerelle een expositie van zijn werk uit 1944. Samen met Paul van der Velde is een boek uitgebracht over het leven en werk van de schilder. Het boek is verkrijgbaar bij de balie voor 20 euro.
-
Tears from Heaven1 april 2018 - 8 juli 2018
Onder de noemer "Tears from Heaven" hebben een drietal organisatie een programma opgesteld ter herinnering aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Met name: De Cantorij, De Oudheidkundige Kring "de Vier Ambachten" en Museum Hulst. In Museum Hulst wordt dit ingevuld met een drietal thema's: Rouwrituelen in Zeeuws Vlaanderen , een groot zevenluik van de Zeeuws-Vlaamse schilder K.J. Huineman en werkstukken van de Kreatieve vorming.
Bekijk het boekje
-
Vechten tegen de bierkaai14 juli 2018 - 11 nov. 2018
Tijdens de opgravingen van de haven in Hulst in 2011 zijn een groot aantal kleinere vondsten gedaan, waaronder 2600 metaalvondsten. Voor Midden-Europa zijn de militaire vondsten in Hulst buitengewoon, omdat het hier waarschijnlijk om de vondsten van een beleg gaat, die naderhand in de haven zijn gestort. Er zijn geen andere vondsten van dergelijke orde van een veldslag uit de 16e en 17e eeuw bekend. Veel musea in Europa zouden trots zijn dergelijke stukken te kunnen laten zien.
Bekijk het boekje
-
Uw Museumstuk?.... in Museum Hulst!15 juli 2017 - 5 nov. 2017
De Hulstenaren werden uitgenodigd hun fraaiste en oudste objecten in het Museum te exposeren. Het bleek een schot in de roos. Veel bijzondere objecten werden aangeboden. Halverwege de expositie werden de objecten door enkele experts van het Middelburgse Veilinghuis getaxeerd. We hebben vernomen dat enkele objecten zijn geveild.
-
500 jaar reformatie; katholiek en protestant in Hulst e.o1 april 2017 - 9 juli 2017
De geschiedenis van de reformatie in Nederland en de gebeurtenissen in Hulst. Tevens is een film uitgebracht over de beide geloofstradities met actuele opnamen uit de eigen omgeving. Het simultaan gebruik van de Willibrordus-kerk krijgt aandacht.
Bekijk het boekje
-
Familie Metsers; kunstenaars uit Hulst2 april 2016 - 24 juli 2016
Expositie van werken van verschillende leden van de familie Metsers. De expositie kwam tot stand in samenwerking met De Kunstraad. De werken hingen zowel in het museum als in het 's Landshuis.
-
Historische strips31 juli 2016 - 3 nov. 2016
De expositie kwam tot stand in samenwerking met het Abdijmuseum Ter Duinen te Koksijde.
-
Reynaert, de Rekel uit de Regio4 april 2015 - 26 juli 2015
Een expostie over Reynaert de Vos, met een flink aantal kunstwerken van de kunstenaar Theo van de Goor.
-
De Hattinga‘s laten in hun kaarten kijken!1 aug. 2015 - 8 nov. 2015
Expositie over de familie Hattinga, cartografen en bestuurders uit de 18e eeuw, in samenwerking met het Mercatormuseum te Sint Niklaas.
-